Ofte stilte spørsmål

Vi mottar spørsmål om mesterbrev, om skolen og om mesterutdanningen. De vanligste spørsmålene finner du her her. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du benytte skjemaet i bunnen av siden for å sende oss et nytt spørsmål.

 Se forøvrig webinar om mesterutdanningen her

Om mesterbrevet

1. Hvilke krav stilles for å få mesterbrev?

  • For å få utstedt mesterbrev kreves at du har: fag-/svennebrev i et mesterfag, praksis i faget (normalt 2 år etter fag- eller svenneprøve), bestått eksamen fra mesterutdanningen, at du er myndig og er fast bosatt i Norge. Du kan lese mer om kravene her: https://www.mesterbrev.no/bli-mester/bli-mester/veiermesterbrev/

2. Hvordan opprettholder jeg mesterbrevet når jeg først har fått det?

  • Etter at du har fått mesterbrevet betaler du en årlig mesteravgift til Mesterbrev. Årsavgiften går i sin helhet til å drifte mesterordningen, bl.a. markedsføring av mestermerket og tiltak for å hindre misbruk av det. Du kan lese mer på Mesterbrevs websider her: https://www.mesterbrev.no/mestere/arsavgift/.

 

Priser og søknader om studieplass

3. Hvilke opptakkrav gjelder for mesterutdanningen?

4. Hva koster det å gjennomføre mesterutdanningen hos Blimester?

  • Studieplass hos Blimester koster kr. 58.000,-. Dette inkluderer all undervisning, veiledning, kurslitteratur, abonnementer, caseoppgaver og eksamen. Eventuelle reiser og overnattinger i forbindelse med samlinger kommer i tillegg.

  • Det gis 10% avslag til bedrifter som melder på flere enn 1 ansatt i oppstartssemesteret, eller til bedrifter som er medlem i en av bransjeforeningene som eier Blimester.com

5. Kan jeg dele opp betalingen av kursavgiften?

  • Kursavgiften deles i utgangspunktet opp i tre deler, en del for hvert semester. Pr september 2023 er det kr.20 000,- for første semester, deretter kr.19 000,- for hvert av de to neste. Ønsker du ytterligere oppdeling, så kan disse igjen deles i to hvis du tar kontakt med oss. Det vil si at du da betaler 2 x kr.10 000,- for første semester og 2 x kr.9 500,- for andre semester.

6. Når er søknadsfristen for mesterutdanningen?

  • Vi praktiserer fortløpende opptak. Det betyr at vi tar inn aktuelle søkere i den rekkefølgen de søker, så sant de fyller kravene til opptak til mesterutdanningen.

7. Når kan jeg begynne på mesterutdanningen?

  • Du kan begynne på mesterutdanningen når du har bestått fagprøven eller svenneprøven. Før kursstart i Faglig ledelse kreves ett års praksis i faget etter avlagt fag-/svennebrev.  Se mer på Mesterbrevs websider.

 

Varighet og gjennomføring av mesterutdanningen

8. Er det mulig å ta mesterbrevet på et år?

  • Hos Blimester er Mesterutdanningen er lagt opp for å kunne gjennomføres ved siden av jobb. Normert tid hos oss er 1,5 år, og vi tilrettelegger ikke for raskere gjennomføring enn dette.

9. Hvor lang tid må jeg regne med å bruke på hele mesterutdanningen?

  • Utdanningen er lagt opp slik at det skal være mulig å gjennomføre den ved siden av ordinær jobb, og de fleste bruker mellom 1,5 og 2 år på gjennomføringen. Den maksimale gjennomføringstiden på studiet er 3 år, det vil si at du må gjennomføre innen 3 år er gått. Mesterutdanningen er krevende, men det er forskjell på hvilken arbeidsinnsats den enkelte må legge i den. Det er derfor viktig at du setter av tilstrekkelig med tid til egeninnsats i gjennomgang av emnene i undervisningen, oppgaver og med prosjektoppgavene.

10. Hvor mye datakunnskaper trenger jeg for å følge mesterutdanningen?

  • Det trengs ikke avanserte forkunnskaper i data for å følge denne mesterutdanningen, men du bør være vant med bruk av PC. Studiet er lagt opp til å være digitalt, og alle læremidlene er tilgjengelige via læreplattformen vår. Helgesamlingene streames slik at du kan følge undervisningen fra egen PC hjemme. Videoleksjoner er en del av læremidlene. Du vil få en innføring i aktuelle systemer og programmer som en del av mesterutdanningen.

11. Hvor mange er det i klassen/gruppen?

  • Vi bruker begrepet "kull" i vår mesterutdanning, og alle deltakere i ett kull følger samme undervisning og fremdrift. Kullene varierer i størrelse, og vi har kull på ca. 70 deltakere. Siden mye av utdanningen leveres via læringsplattformen vår, vil ikke gruppestørrelse ha mye å si for deg og din opplevelse av gjennomføringen. Deltakerne kommer fra hele landet, og tidligere studenter har meldt at det ikke har vært noe problem å skaffe seg en lokal eller webbasert samarbeidsgruppe.

12. Hvordan er undervisningen lagt opp?

  • Mesterutdanningen fra Blimester er lagt så nær den kjente arbeidshverdagen som mulig. Alle læringsaktiviteter tar derfor utgangspunkt i konkrete byggeprosjekter. All undervisning og arbeid i utdanningen er knyttet til disse prosjektene. Lærestoffet, diskusjonene og veiledningen får du gjennom den nettbaserte læringsplattformen vår, mens helgeundervisningen brukes til å diskutere byggfaglige problemer og å dele erfaringer på tvers av fagene.

13. Er det samlinger i mesterutdanningen?

  • Det er 3 helgesamlinger i semesteret slik at du slipper å ta fri fra jobb for å delta. Ønsker du å møte fysisk opp på en samling, gjennomføres de sentralt i Oslo. Samlingene blir video overført (strømmet) og de blir lagt ut på læringsplattformen vår.

14. Hvor lenge varer hver samling?

  • Vi har tre helgesamlinger i semestret. Ønsker du å møte fysisk opp på en samling, gjennomføres de sentralt i Oslo. Samlingene starter lørdag formiddag kl. 10:00 og avsluttes søndag ettermiddag innen kl. 15:00. Dersom noen samlinger gjennomføres på andre tider enn dette vil du få informasjon om det i god tid.

15. Hvilke bøker følger med i mesterutdanningen?

  • Blimester tilbyr en «papirløs» mesterutdanning, hvor PC og eventuelt nettbrett og mobiltelefon erstatter de fysiske fagbøkene.

16. Foregår undervisningen på dag- eller kveldstid?

  • Undervisning foregår utenfor ordinær arbeidstid f.eks. i helger og på ettermiddager, slik at du slipper å ta deg fri fra jobb eller bruke feriedager for å gjennomføre utdanningen. Hoveddelen av undervisningen foregår på den nettbaserte læringsplattformen vår. Det blir gjort opptak av all undervisning, og opptakene legges ut på læringsplattformen. Slik kan du selv planlegge et opplegg som passer deg og din arbeids- og livssituasjon.

17. Hvordan gjennomføres eksamen?

  • Gjennom utdanningen leverer du obligatoriske oppgaver som forbereder deg på semesterprosjektet. Prosjektet er eksamen og gjennomføres hjemme over en periode. Det gjennomføres ett prosjekt for hvert semester.

18. Hvor mange ganger i uka er det undervisning?

  • Siden mye av undervisningen foregår via vår nettbaserte læringsplattform, er det du som bestemmer hvor mange dager i uka du ønsker å bruke på utdanningen. Mesterutdanningen er krevende, og det er forskjell på hvilken arbeidsinnsats den enkelte må legge i den. Det er derfor viktig at du setter av tilstrekkelig tid til egeninnsats i gjennomgang av emnene i undervisningen, oppgaver og prosjektoppgavene. Det er tre helgesamlinger i semesteret; se spørsmål 14.

Studiepoeng og studielån

19. Gir mesterutdanningen studiepoeng?

  • Nei, per i dag gir ikke mesterutdanningen studiepoeng. Det er initiativ i gang for å gjøre utdanningen poenggivende. Dette er et langsiktig arbeid, og et ønske om å oppnå studiepoeng bør derfor ikke være grunnen for å velge mesterutdanning.

20. Er det mulig å få studielån?

  • Det er per i dag ikke mulig å få studielån i Statens Lånekasse for Utdanning for mesterutdanningen.

Fritak fra deler av utdanningen og bytte av studiested

21. Er det mulig å få fritak for deler av mesterutdanningen dersom jeg har annen, lignende utdanning fra tidligere?

22. Hvor i landet kan jeg følge mesterutdanningen fra Blimester?

  • Vi strømmer undervisningen i fra Oslo. Det er tilbud om å fysisk møte opp i Oslo for å følge helgesamlinger. Det meste av mesterutdanningen gjennomføres på den nettbaserte læringsplattformen vår. Det fysiske studiestedet har dermed mindre betydning for muligheten til å gjennomføre mesterutdanningen hos Blimester.

Andre spørsmål?